Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan vásároljunk kandallót?

Hogyan vásároljunk kandallót?

 

A tűz látványa különlegessé és hangulatossá varázsolja otthonunkat. Ahhoz viszont, hogy ne csak a lakás díszeként szolgáljon, hanem akár egész otthonunkat befűtse, fontos, hogy a megfelelőt válasszuk ki a számos eladó kandalló közül.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni a kandallóvásárlás során. Összeszedtük mindazon pontokat, melyekre érdemes kitérni még a betét kiválasztása előtt.

Öntvény kandalló vagy lemez kandalló

Mint ahogy más szempontok tekintetében, úgy a tűztér alapanyagát nézve sem jelenthetjük ki melyik a jobb megoldás, hiszen mind a lemez, mind pedig az öntvény tűzterek rendelkeznek számunkra olyan tulajdonságokkal egyaránt, amelyeknél a képzeletbeli mérleg nyelve feléjük billen.

A befűtendő helység mérete

Következő lényeges szempont, hogy mekkora helyiséget szeretnénk befűteni. A legegyszerűbben az alábbi módon tudjuk kiszámolni, mekkora teljesítményű kandallóra van szükségünk: ha a lakótér belmagassága megközelíti a szokványos 2,5-2,7 métert, a képlet a következőképpen alakul: Attól függően hogy új építésű, régi építésű de jól szigetelt, vagy régi és szigetelés nélküli házról van szó, meg kell néznünk pontosan hány négyzetméteres a fűteni kívánt terület.  Egy 100 négyzetméteres ingatlan esetén az alapterületet megszorozzuk a belmagassággal, a kapott értéket pedig beszorozzuk egy bizonyos tapasztalati számmal ami házanként eltérő. Ez a tapasztalati szám új építésű házak esetén 30-35, régi építésű de jól szigetelt házak esetén 40-45, régi és nem szigetelt házak esetén pedig 50-60 is lehet.  Ezen kívül fontos figyelembe vennünk a nyílászárók minőségét is. Egy fokozott légzárású új, műanyag nyílászáró szinte hermetikusan lezárja otthonunkat, ebben az esetben oda kell figyelnünk hogy a kandallónk külső levegőről működjön. A régebbi műanyag nyílászárók, illetve a már nem olyan jól működő rossz minőségű fa nyílászárók esetén, melyek mellett még zárt állapotban is érezhető a szél fuvallata, érdemes nagyobb tapasztalati számmal számolni. Ha a mi házunk 100 négyzetméteres, 2,7 méter belmagassággal, régi építésű de jól szigetelt, akkor számításunk a következőképpen alakul:  100*2.7*40 ami 10800, tehát egy 10 kW-os tűztérbetét elegendő a teljes lakás felfűtésére.

Szeretnénk központi fűtésre kötni a kandallónkat?

Fontos tisztáznunk, hogy kandallónkkal csak egy helyiséget szeretnénk befűteni, esetleg kiegészítő fűtési megoldásként használnánk, vagy a komplett lakás fűtése a cél. Vízteres kandallóink segítségével már lehetőség van arra, hogy a kandallót akár több radiátorra is rákössük a teljesítménytől függően, illetve a használati melegvíz előállítására is alkalmazzuk.

A megfelelő fűtőanyag kiválasztása

A választásnál fontos megnéznünk, hogy a kandallóban milyen fűtőanyagot lehet használni. Általában a betétek fatüzelésűek, vannak viszont olyan hordozható kályháink, melyekben akár barnaszénnel is lehet fűteni. A földgáz magas ára miatt sokan térnek vissza a hagyományos fatüzeléshez, mely nem csak költséghatékonyabb, hanem sokkal meghittebb érzést kelt a kandalló melege és a pattogó tűz látványa. A fatüzelésnek ezenkívül még számos előnye van. Megújuló energiaforrásként környezetbarát fűtési megoldás lehet, mivel CO2 semleges, tehát a fa elégetése nem növeli a levegő CO2 szintjét. Hazánkban több mint 3 millió háztartásban földgázzal fűtenek, 600 ezerben pedig fával tüzelnek, a kettő között azonban több átfedés is található. Optimális megoldás, ha a két fűtésformát egymás kiegészítésére használjuk.

Fűtésre alkalmas fatípusok

Fűtésre mindig száraz, kemény fát érdemes vásárolni. Ilyen például az akác, bükk, tölgy, kőris. A puhafák túl gyorsan égnek, sokkal hamarabb kihűl a parazsuk. A fenyő szintén nem ajánlott tüzelőanyag, mivel gyanta tartalmuk miatt pattognak, szikráznak, sok kátrány rakódik le. eladó kandalló illusztrációja nappaliban

Milyen árban gondolkodunk?

Tűztereink között egyaránt megtalálhatóak az olcsóbb, mégis minőségi alapanyagokból készült betétektől kezdve az exkluzív, minden extra funkcióval felszerelt betétekig mindenféle tűztérbetét. Legyen szó liftes, oldalüveges, prizmás, panorámás, egybenyíló, kétoldal üveges vagy acumottal bélelt kandallóról, nálunk mindent megtalál.

Hordozható kályha vagy beépített kandalló?

Ezt főként a saját ízlésünk és a rendelkezésre álló helyünk határozza meg. A hordozható kályha előnye, hogy nem kell átalakítania otthonát, megkíméli magát az építéssel járó kellemetlenségektől. Minimális helyigényüknek és designos megjelenésüknek köszönhetően akár kisebb lakásokba is bátran ajánljuk. A beépített kandallók esetében akár teljesen egyedi tervei is megvalósításra kerülnek, hiszen a piacon lévő kész burkolatok és egyedileg felépített burkolatok tárházának már csak a képzelet szabhat határt. Legyen minimal, rusztikus, falba épített stílusú kandallóra szüksége, mindez megvalósítható egy beépíthető tűztérbetét választása esetén.

A kiválasztott kandalló elhelyezése a lakásban

Ha a kandallót a nappaliban szeretnénk elhelyezni, akkor erre a legalkalmasabb felület az ülőgarnitúrával szemközti fal, esetleg az egyik sarok. Ha a családunk nagyon sokat néz TV-t, akkor a kandallót tegyük inkább a sarokba, de ha csak ritkán kapcsoljuk be, akkor kerüljön inkább a szemközti falra. Amerikai konyhás nappali esetén akár a kandalló elválasztóként szolgálhat a konyha és a nappali rész között. Ilyen megoldásokhoz ajánljuk a kétoldalas, illetve az egybenyíló oldalüveges kandallóbetéteinket.

A kiszemelt eladó kandalló garanciális feltételei

A kiválasztott kandallónk mindenképpen rendelkezzen garanciával. Az általunk forgalmazott termékek mindegyike minimum 5 év garanciát tartalmaz. Mint mindent fűtéstechnikai eszköz esetén, itt is nagy szerepe van annak,hogy megfelelő képzettséggel rendelkező szakember építse be a kiválasztott terméket. Ugyanúgy, mint a konvektorok, gáztűzhelyek és egyéb gázzal működő eszközök esetén, a kandallóknál is oda kell figyelni arra, hogy megfelelően be legyenek kötve. Az 5 év garanciának ez az egyik feltétele. 2009. szeptember 1.-től mindennemű szilárd tüzelésű fűtőkészüléket (kandalló, cserépkályha, pelletkandalló, kemence), ami lakótérben kerül elhelyezésre, kizárólag szakember telepítheti, építheti. A beépítésről, telepítésről minden esetben kivitelezői nyilatkozatot kell kiadni.

Hasznosnak találta a cikket? Ossza meg ismerőseivel, vagy mondja el véleményét a hozzászólások között.